Recent Posts
Join My Mailing List

Tip 2: Backpacks om, duikkoffer vol en (uiteindelijk echt) gaan!


Alleen naar waar?? Sinds wij de buitenlandkriebels te pakken hadden, was dat lange tijd de vraag. Wat we wel wisten was dat we er moesten kunnen werken en dat we er op ons gemak moesten voelen. Lees: warm, palmbomen, vriendelijke mensen, natuur, geen files en minder haast. Op die manier zijn wij de wereldbol met onze dromen gaan combineren. Dit is natuurlijk heel erg subjectief en iedereen zou een dergelijke ontdekkingsreis weer anders ervaren, maar het maken ervan voordat je vertrekt is zeker aan te raden. Dat is onze tip voor deze blog.

Argentinië, here we come!

Onze ontdekkingsreis is begonnen in het land van de tango en de steaks: Argentinië. Waarom precies weten we niet, maar Zuid-Amerika trok ons enorm aan. Toen we ontdekt hadden dat er ook een levendige duikwereld aanwezig was in Puerto Madryn, hebben we de tickets geboekt. In januari 2014 hebben we 1,5 maand door Argentinië gereisd. Van Buenos Aires naar Iguazu, langs de Chileense grens naar Cordoba en Bariloche, dan weer oversteken naar Puerto Madryn, om uiteindelijk weer in Buenos Aires uit te komen.

In Puerto Madryn werden er inderdaad duiktrips aangeboden.. met zeeleeuwen. Absoluut! Het is echt een superervaring om allemaal van die besnorde knuffelbeesten om je heen te hebben. Onze duiktrip was lekker kleinschalig. We waren de enige duikers, dus kregen we alle aandacht. Ze zijn namelijk zelfs nog nieuwsgieriger naar jou dan andersom. Gelukkig blijven de mannetjes aan de kant. Daarvan wil je echt niet dat ze even komen buurten; wat een tanks zijn dat en ze waren toen ook nog eens op oorlogspad.

Om eerlijk te zijn, buiten het zeehonden-aspect (en er zijn ook wel eens orka’s!) is het duiken in Puerto Madryn niet erg boeiend voor de langere termijn. Je ziet er verder helemaal niets onderwater. Daarnaast leek Argentinië bovenwater ook niet helemaal bij ons te passen. Het is een extreem duur land (ondanks de inflatie), de reisafstanden zijn enorm en de steden hebben niet ons soort charme. Daarnaast is het een niet erg vegetariër-vriendelijk land. Alles bij elkaar heeft ervoor gezorgd dat Argentinië werd weggestreept.

Oké waar gaan we dan naar toe.. Egypte?

Laten we het eens proberen in Egypte! Kees was al eens in Dahab en Sharm-el-Sheik geweest, dus in 2014 gingen we samen. Op het moment van boeken was er een negatief reisadvies voor zowel Sharm als Dahab, dus het is Marsa Alam geworden. Eerst Marsa Alam Port Ghalib en begin 2015 het ‘tentenkamp’ in Marsa Shagra. Het duiken is fenomenaal in Egypte; warm, belachelijk goed zicht, mooi levendig koraal en ontzettend veel vis, en als bonus ook zoogdieren. Onderwater was alles perfect, maar bovenwater misten wij de voorwaarde natuur. Nou weet je dat eigenlijk wel een beetje als je naar een land gaat met de reputatie zandbak. Wel een mooie overigens, maar hier zouden wij onze ambities binnen de combinatie van onder- en bovenwater niet kunnen verwezenlijken.

Nou laten we de wereldbol nog maar een spin geven en kijken op welke plek hij stopt… Bonaire!

In het voorjaar van 2015 zijn we naar Bonaire vertrokken. Anika is opgegroeid op Aruba en had via haar werk ook nog een link met Caribisch Nederland, we hoorden goede verhalen over het duiken daar en de vrijheid ervan, er wordt Nederlands gesproken en er zijn veel natuurprojecten. Al is het wel lastig om daar ondanks Kees zijn groene achtergrond tussen te komen. Er waren genoeg redenen voor ons om een ticket te boeken en te dromen van een knalgeel huisje tussen de cactussen. Het bleek inderdaad een waar ‘Divers Paradise’.

Eenmaal terug in Nederland bereidden we ons vertrek naar Bonaire voor. Maar hoe langer we ermee bezig waren en hoe meer verschillende ‘ervaringsdeskundigen’ we spraken hoe onzekerder we er toch over werden. Bonaire is als je eenmaal helemaal bent ingezoomd behoorlijk prijzig, heel klein, dus alle mogelijkheden die er zijn qua werk zijn beperkt en de sfeer op Bonaire kan nog wel eens minder gemoedelijk worden. Dit vanwege de aparte politieke status van het eiland versus de bewoners en andere historische feitjes. Bonaire wordt het niet.

Laten we Azië eens proberen!

En dan specifiek kozen we de Filipijnen voor ons vervolgonderzoek. We zijn vanaf december 2015 gaan rondreizen en op Bohol, Siquijor, Negros en Cebu beland. Het eerste resort waar we verbleven was te luxe voor ons, maar we voelden ons helemaal thuis in de relaxte sfeer van Love’s Beach and Dive resort en ook in Moalboal, waar het zich bevond. Het duiken was er prachtig en bovenwater was van alles te doen. Waarom is het dan niet de Filipijnen geworden?

Misschien een beetje apart, maar wat we pas beseften toen we terug in Nederland waren was dat dit gevoelsmatig te ver weg zou zijn van onze familie. Dit aspect hadden wij bij het kiezen van een land nog niet eerder zo sterk gevoelt. Het voelde daarom nog steeds niet perfect en daarom was het het waarschijnlijk ook niet. De politieke sfeer was verder nog ok toen, maar daar zouden we ons op dit moment ook wel ongemakkelijk bij voelen.

Het is wel een erg lange zoektocht geworden, maar uiteindelijk moeten we nu echt de knoop doorhakken. We’re not getting any younger en dan zien we vanuit daar wel weer.. Thailand it is!

In het najaar van 2016 gingen we naar Thailand. Anika was hier al meerdere keren geweest en altijd al groot fan van de mensen, het eten, de sfeer, de natuur, de cultuur, alles, waarom zijn we hier eigenlijk niet begonnen? Misschien vonden we Thailand eerst te voor de hand liggend, maar Koh Tao is voor ons de perfecte plek om veel ervaring op te doen in precies die omgeving die we nu zoeken.

Al pratende kwamen we uit Sairee Cottage Diving. Een fantastische duikspot met een Nederlandse manager, waarmee wij eenzelfde visie over duiken, lesgeven en zover we al kunnen inschatten ook over het goede leven delen. We merken dat hier voldoende mogelijkheden voor onze toekomst liggen, de klasjes zijn kleinschalig en er hangt een fijne sfeer. Dit is het! De belangrijkste reden hiervoor is toch wel dat voor het eerst in onze zoektocht ons gevoel helemaal goed is… op alle facetten.

Ok, maar hoe pak je dat verder aan, zo’n verhuizing naar en duik carrière in Thailand? Daarover in onze volgende blog weer meer.


This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now