Recent Posts
Join My Mailing List

Selamat siang met babi pangang

We zijn alvast aan het oefenen met Indonesisch, maar we hadden jullie nog een laatste ‘tips uit Thailand-post’ beloofd. Dus daar komt tie:

Niet doen:

- Phuket: tenzij je van kermis, all-in resorts, een shitload aan Russen en Chinezen en veel aandacht van ladie(boy)s houdt. En dat doen blijkbaar toch heel veel mensen, want het is er enorm druk.

- Ruzie maken met een Thai. Wij hebben het gezien, it aint pretty. Voor Thai is ‘losing face’ heel heavy. Hadden we al gezegd dat Muay Thai volkssport nummer 1 is.

- Ja zeggen op de vraag ‘You want spicy?’. Ze menen het. Anika heeft een half uur moeten huilen vanwege een heel klein gedroogd schattig uitziend pepertje.

- Niet op losliggende tegels en putten stappen. Daar zit meestal enorm vieze derrie onder en jij erna dus ook. Dit is zeker belangrijk als je Anika’s aanleg voor infecties hebt.

- Muggenbulten openkrabben, ook niet in je slaap. En vooral de daarna de groeiende, rode kloppende bult die ontstaat negeren tot het punt dat je niet meer kunt lopen en ze zonder verdoving de zut uit je wond moeten snijden, je anti biotica moet slikken en je 1,5 maand het water niet in kan.

- Scooteren als je niet scooteren kan. Grote kans dat je dan ook de Thailand tourist tattoo als souvenir mee naar huis neemt.

- Over tattoos; het is verboden om een afbeelding van Buddha te laten tatoeëren. Where’s your respect?

- Kwaad spreken over de koning, al hebben we Thai in het geheim horen zeggen dat de huidige situatie met ‘de zoon van’ en het militaire regime als problematisch wordt ervaren.

- Naar de Pingpong show gaan. Tourist trap en je voelt je er helemaal naar als je er rondloopt. Wij hebben dit dan ook overgeslagen.

- De tuktuk tour in Bangkok, it’s a scam en je wordt naar allerlei bevriende winkeltjes gebracht. Kan ook niet anders voor 20 baht pp. Er is ook zoiets als te goedkoop.

Wel doen:

- Logisch, check Tripadvisor en vul hier ook je eigen ervaringen in om anderen te helpen. Maar geef ook de entrepreneurs een kans. Wie weet vind je nog wel een onontdekt pareltje. Plus sommige mensen houden ook gewoon van zeiken, dat druipt dan ook wel van de recensie af.

- Duiken natuurlijk! Op Koh Tao, maar je kan overal in het zuiden mooi en makkelijk duiken voor weinig. Al doe je maar een DSD’tje (Discover Scuba Diving).

- Wondjes direct verzorgen met ontsmettingsmiddel, jodium en een pleister on top.

- Tourist/medium spicy is the way to go.

- Vragen! Thai helpen je graag en altijd. En anders aan mede reizigers, grote kans dat zij net uit de richting komen waar jij naartoe gaat.

- Op straat eten. Vers en op hoog vuur, onder de tl-verlichting en op plastic stoeltjes. Yam! Anika’s favoriet is groene curry, maar eigenlijk alle curries, Het is echt een feest voor vegetariërs omdat in principe alle gerechten vol groenten zitten en je altijd kunt kiezen voor een versie met kip, ei, tofu, vis of ander vlees. Kees zijn favoriet is de Massaman curry, ook al is deze eigenlijk Indiaas en springrolls met pad thai of fried rice tofu, met zo min mogelijk taugé en groenten. Kees verheugd zich al erg op de Indonesische keuken en alle pindasaus.

- Tutten! Massages, spa’s, pedicure, voetreflex, manicure. Ze zijn er enorm goed (bijna net zo goed als Rita;)), lief en goedkoop (massage omgerekend €8,00 en pedicure met lakken €6,00) in. Je komt helemaal vertroeteld naar buiten.

- Je kunt voor 800 baht een telefoonkaartje kopen met een maand onbeperkt internet, 4 G. Dit werkt top, zelfs midden in de jungle. Hotspot aan en delen maar. Al is op dit soort plekken offline zijn ook best romantisch, maar als het moet, kan het.

- Naar het noorden van Thailand:

Pai

o Scooter huren, foto’s van aanwezige schade maken, helm op.

o Naar de landsplit en je dan eigenlijk vooral laten verwennen door de supervriendelijke meneer met zijn tuin van overvloed. Zoiets, wij, later.

o Vind een leuk hotel in het dorpje Pai zelf, die zijn er genoeg. Er worden veel opties net buiten Pai aangeboden en daar zaten wij eerst ook, maar daar was het duidelijk niet te doen. Dat is eigenlijk heel logisch.

o Je schijnt hier een heel primitieve jungletour te kunnen doen met mister Chart, hutten bouwen, vissen of ratten vangen en opeten en meer Bear gevoel. Heel tof leek ons, zonder het dierengeweld dan. Helaas waren wij de enige twee enthousiastelingen, dus ging het tourtje hier niet door. Je moet eigenlijk met minimaal 4 zijn.

Chiang Mai

o Er worden nog steeds tours aangeboden waarbij je op een olifant gaat rijden, maar gelukkig steeds minder. Meestal is het nu alleen maar voeren, aaien en wassen en hopelijk sterft dit toerisme uiteindelijk uit, doordat er steeds minder getemde olifanten hoeven te worden opgevangen. Onderzoek dus altijd eerst of jouw olifantensanctuary, niet alleen diervriendelijk op zondag is en op maandag de olifanten weer gewoon opzadelt. Wij hebben gekozen voor een off the beaten path hike bij een kleine, door het Kamer volk gerunde organisatie zonder olifanten, raften en hilltribe overnachting. Een goede keus, het was verrassend glamping; we sliepen middenin de jungle, met een waterval als douche, maar wel in een echt bed, op een eigen kamer. En een normale wc! All Stars zijn trouwens niet een erg goede keus voor hiking, want geen grip. Voor Anika waren sommige afdalingen eigenlijk meer glijbanen dan paden. Wel heel gaaf om door de rijstvelden te slenteren, meer te leren over planten, Thailand en te zien hoe heerlijk the simple life van de Kamer bevolking eigenlijk is. Weetje: elke familie heeft een varken onder het huis, die pas bij een feestelijke gelegenheid wordt opgegeten, meestal als er een dochter trouwt. Sommige varkens waren enorm, dus de vrouwen in dat huis zullen wel niet erg aantrekkelijk zijn..

Kees heeft hier ook een betere manier gevonden om grond om te spitten en we willen allebei heel graag oud worden zoals onze gids Paulie, onze 50-jarige sping in het veld.

En naar Bangkok (We love Bangkok)

o Fietsen met Co van Kessel. En dan ook met de boottour. Je ziet een heel andere kant van Bangkok.

o Central World: bijna elke winkel hier wil je leegkopen, en eten, airco, bioscoop.

o Fortune mall: dit is de electronica mall waar de locals graag hun diggitz halen. En wij ook. Het scheelt €250,00 op een I-pad met Nederland en je krijgt als je binnen 60 dagen het land verlaat ook nog je VAT refund. En het is geen Chinese goedkope knock off.

o Naar Ranees. Superlekker eten in een verborgen straatje achter Khoa San road. Vooral als je een keer wat anders wilt dan Thais. Soms wil je gewoon een echte, lekkere pizza. Ons afscheidseten op vrijdagavond 11 augustus. We denken niet dat we dat nog gaan eten binnenkort.

o Slapen bij Lamphu house. Goedkoop, op Soi Rambuttri (rustige broertje van Khao San), goede bedden (zeldzaam in Thailand), je kan hier je spullen voor 10 baht per dag opslaan als je bijvoorbeeld zoasl ons met een enorm zware duikkoffer reist, die je niet graag de hele tijd meezeult.

o Als je jezelf goed wilt verwennen, slapen bij Chillax: €70,00 pn, jacuzzi in de kamer, fijn enorm bed, naast Khao San road.

o Als je wilt feesten met de Thai, naar de Brick bar aan het einde van Khao San road onder de Mac. Alle drukte en aandacht werden Kees wel wat teveel hier.

o Naar de Chinese market. Maar pas ’s avonds. ’s Middags is hier echt geen klap te beleven.

o Naar een echte Muay Thai wedstrijd. Zie het respect, geschreeuw, gegok en de knock outs.

o Reis per lokale taxiboat door Bangkok, a 15 baht pp.

o Of per taxi, als ze de meter voor je aan willen zetten. Loop dan altijd wel even net buiten de toeristische drukke kruispunten en ren naar diegene waar net een Thais gezin uitkomt. Wat helpt om te laten zien waar je naartoe wil is het laten zien van de locatie op Google maps.

- Ken je basiswoordjes:

o Hallo

Sawadee k(r)áp – voor mannen

Sawadee kâ – voor vrouwen

o Bedankt

Kăwpkoon k(r)áp – voor mannen

Kăwpkoon kâ – voor vrouwen

o Tot ziens

Laa găwn

o Nee, dank je

Mai aou

o Alsjeblieft

Gărôonaa

o Ja

Chai

o Lekker!

Araoi

Zaterdag vertrekken we naar Manado en wat zijn we er aan toe om weer iets nuttigs te gaan doen en hopelijk iets fantastisch op te bouwen. We genieten nu nog even een aantal dagen van citylife in Bangkok. Tenminste, vooral Anika. Kees zijn rug zei op de eerste dag al dat hij de bergen van Chiang Mai en Pai veel fijner vond dan de cityjungle. Maar een dagje samen tutten heeft enorm geholpen; nageltjes, pedicure, kappertje, maskertje en voor Kees een massage, maar ook de eerste vier. En naar de enorme mall, lekker en vooral windowshoppen. Ja, ook Kees en zijn rug werden hier heel blij van. Lastig is wel dat we al precies 40 kilo pp bij ons hadden. Dus Anika heeft nieuwe gouden Nikeys en Kees (nog) een nieuwe, coole zwembroek.

Wat ook heerlijk is aan deze laatste dagen Bangkok, is de bioscoop in de mall. Dus ook wat filmtips omdat we aan deze bezigheid ook veel tijd aan hebben besteed: The war of the planet of the apes en Duinkirk zijn echt heel erg gaaf. Oh en verder Netflixen we natuurlijk, superhandig in het vliegtuig als je de films eerst download, de bus of op onze kamer zoals vandaag, nadat we een cocktailnachtje hebben gehad. Iedereen zou Chasing coral moeten kijken, al wordt je er wel heel verdrietig van, maar het geeft ons ook weer een extra duw in de richting die we nu aan het opgaan zijn. House of cards (zó, wat bizar echt en eng) en Breaking bad (eindelijk) zijn finito. Anika is half aan Orange is the new black begonnen, maar als iemand nog betere tips heeft? We staan weer open voor een serie die we lekker kunnen gaan binchwatchen. Als we daar tijd voor hebben.. Waarschijnlijk en gelukkig niet.

Doei!

Manado, daar gaan we!


This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now