Recent Posts
Join My Mailing List

Zo lekker zen enzo


'You are devine, you are perfect, you are love'

Zo dat had ik even nodig. Een totaal andere omgeving en alleen maar doen en eten, waar ik zin in heb. Ik kan het iedereen aanraden om jaarlijks op retreat te gaan. Zeker deze (Blooming Lotus Ubud). Al moet ik zeggen dat elke dag om 06.00 opstaan om de hele dag te mediteren en yoga'en best wel vermoeiend is. Ik kwam toch om mijn energie terug te vinden. Continu horen dat je fantastisch bent en leren om dat ook echt te voelen hebben best een positief effect op je gemoedstoestand. Al was het retreat met 17 vrouwen en 1 mannen-man, een behoorlijk jankfestijn ook. Blijkbaar kom je met yoga soms ook net als met reflexologie bij bepaalde gevoelens, waardoor je ineens tijdens een oefening in huilen kon uitbarsten. Heerlijk al die emoties eruit gooien, dat was ok. Zo gek ben ik ook helemaal niet, want iedereen is onzeker, gekwetst en op zoek. De een naar liefde, de ander (ik) naar energie, of avontuur, rust, acceptatie, enz. Op deze plek was veel ruimte voor je .. , nouja gewoon voor jou dus. Dat was fijn. En helemaal niet zo awkward omdat iedereen er vol inging. Volgens onze begeleidende yoga nimf Anesha kwam dit omdat wij een typische volle maan groep waren. Aaaoehhhhhhh!

Ik ben tegen

We leerden nog meer over de spirituele kant van yoga. Ik moet eerlijk zeggen dat waar het echt over de strengere leer en ophemeling van deze beweging ging, mijn rebellion side sterk de overhand nam. India is niet het meest vrouwvriendelijke of vredelievende land. En de Balinese cultuur is dat ook niet. Dat werd nog eens extra duidelijk toen er tijdens onze meditatiesessie een aantal biggen werden gedood, die duidelijk eigenlijk wilde leven. Het gekrijs was afschuwelijk en iedereen was erg aangeslagen. Balinezen hebben een complexe en soms gewelddadige relatie met dieren werd uitgelegd. Maar ze geloven er echt heilig in dat deze dieren door ze te doden, naar een beter hiernamaals gaan. Ik geloof niet dat die dieren dat zelf ook weten. Het was een vegan retreat, met heerlijk eten, waar ik me eindelijk eens compleet veilig voelde van de boze, vleesverslindende buitenwereld en dan dit. Ik en Eli (de enige andere vegan) zagen het als een teken. Je kunt je nog zo terugtrekken van de buitenwereld met je hippe retreat, maar je mag het leed, dat gewoon doorgaat, nooit negeren. De volgende dag zijn we samen naar een varkensboer gegaan. We kregen een warme ontvangst. Hij was trots op de lekkere maaltijden die zouden worden gemaakt van de varkens, die ons angstig vanuit hun cemente hokken aankeken. We hebben al onze liefde voor de dieren achtergelaten, maar waren erg verdrietig dat deze varkens de volgende zouden zijn.

Ben je eigen God

Mijn idee m.b.t. religie en sterke spirituele overtuigingen is over het algemeen dat deze er vooral zijn op plekken waar het leven voor veel mensen tegen het ondragelijke aan zit. En om dan in een vrolijke oranje jurk de hele dag verzen te hummen, lijkt mij ook een goede methode om 's-werelds misère te vergeten. Maar los je er echt iets mee op? Maar iedereen zijn ding. Wat ik ook lastig te verteren vond was dat een van de yoga principes is dat je alles moet accepteren zoals het is. De geschiedenis heeft al bepaalt wat er nu gaat gebeuren en je kan dat niet veranderen. Erg passief, als er nog zoveel is dat we echt nog wel kunnen doen. Daarbij leerden we; negatieve energie houd je buiten je bubbel. Ik ging gelijk in protest en gelukkig mocht ik mijn bubbel uitbreiden en er mijn hele leefomgeving intrekken. Mensen mogen je raken, ook pijn doen soms. Omdat mij dat eigenlijk zelden gebeurt en ik alles altijd maar begrijp, sta ik daar misschien juist best wel voor open. Ik heb een beetje een hekel aan de 'ho stop, ik trek hier de lijn en sta dus eigenlijk boven jou' methodiek van dealen met dingen en sterk zijn. Maar sterk zijn. Blijkbaar ben ik dat dus. Meer dan ik dacht.

Come on baby light my fire

Er is iets als de pitta, kapha, vatha indeling qua menselijke karakters. Daar hoort een heel leefadvies bij van de juiste baan, omgeving, eten, drinken om zo goed mogelijk in je kracht te staan. Blijkt dat ik pitta ben, met kort daar achteraan volgend kapha en vatha. Dus een goede mix, maar toch een baasje. Grappig dat ik met dit soort testen in mijn consultant tijd altijd uitkwam op een mix, die hoofdzakelijk bestond uit water (vatha). Dat milde, waterige drankje zijn vond ik heerlijk. Als ik naar het groepje om me heen keek was ik in goed, lief en heel sociaal gezelschap. Dat vuur aan de overkant vond ik maar heftige, meer egoïstische types. Maar zij zouden wel de knopen doorhakken en de moeilijkere minder populaire keuzes kunnen maken. Hopelijk nog steeds o.b.v. ons en ieders advies. Uiteindelijk zorgde juist dit ervoor dat ik me vaak akward en uit balans voelde, zelfs bij mijn beste vrienden. Ik snapte er niks van. Maar nu weet ik dat als ik in een voor mij onbekende groep mensen op een eiland zit, ik ze eerst van een afstandje inschat en ik dan wel die leiding pak (als iedereen dat ok vindt;)). Ik weet dat ik een behoorlijk dominant kind was. Die beelden vond ik altijd verschrikkelijk om terug te zien. Ik ben erachter gekomen dat na de verhuizing van Aruba naar Nederland ik na een tijdje helemaal omgeslagen ben naar calculerend en altijd op zoek ging naar acceptatie. Lembeh heeft er weer voor gezorgd dat ik mensen meeneem in plannen die voelen als 'ons', maar eigenlijk heel mij zijn.

Prima resultaat om ons eigen bedrijf straks te gaan starten. Ik ben iemand die mijn vleugels moet kunnen openslaan met weinig beperkingen. Zo kunnen er mooie dingen gaan ontstaan. Let maar op!

Toch nog 1 met water

Met het gevoel mezelf dus ook echt gevonden te hebben, heb ik de week afgesloten bij de watertempel, wat ik echt magisch vond. Bij elke fontein heb ik een zorg losgelaten, liefde gevibed of een intentie versterkt. En in deze omgeving vol positieve energie en lachende mensen, had ik echt het idee dat het werkte. Ik kan me goed voorstellen dat Balinezen hier elke 2 weken komen om op te laden, los te laten of te focussen. Mooi! Ik ben klaar voor de rest!